luni, 27 iulie 2009

Pelerinaj la Lavra Pecerska-Kiev(5)

Dupa masa am urmat itinerarul propus de ghida.
Un prim popas a fost la o bisericuta intre blocuri, ce avea icoana Maicii Domnului-Smerenia si moaste ale sfintelor Dumitra si Olimpiada
Aici se spune ca pe vremuri s-a hotarat ca icoana Maicii Domnului, sa fie reconditionata, fiindca se afla intr-un stadiu avansat de degradare.
Dar cand au scos-o din rama, pe sticla s-a observat  ca era imprimata icoana. Daca te uiti atent vezi conturul icoanei pe sticla.
Alaturi este si icoana repictata, iar lumea se inchina la amandoua cu aceeasi evlavie.
In bisericile din Kiev am observat ca lumanarile se ard in biserica. Ard deodata zeci de lumanari, fara restrictie, si bisericile sunt pline de inchinatori.
Am continuat drumul in Gradina Botanica unde era biserica Sf. Iona. Si aici ne-am inchinat si am admirat arhitectura bisericii si icoanele. Am aflat ca aici si-a facut ucenicia Sf. Serafim de Sarov. In gradina erau si alte locuri de inchinare, asa ca am mers si pe acolo.
Deja se apropia seara si au inceput sa se aprinda luminile in Kiev.
M-a impresionat arhitectura orasului cu cladiri masive si sosele foarte late. Multe statui ce se vedeau din loc in loc erau ale Sf. Arhangheli si ai altor sfinti protectori.
Ghida ne-a propus sa vedem o manastire, Sf. Flor. Am ajuns la vecernie. Biserica era luminata de candelabre, dar si de multele lumanari aprinse de inchinatori.
Ne-am inchinat pe la toate icoanele si am ascultat slujba.
Se spune ca aici a fost o manastire in care erau aduse fete din familii instarite, iar ca sa se deosebeasca  de maicutele de la alte manastiri purtau voal negru, asa cum poarta si acum.
Hainele calugaritelor au alta croiala decat la noi. Ne-am inchinat apoi la un mormant si am luat de la o fantana apa vindecatoare.
Am pornit spre locul de cazare, dar ghida ne-a povestit ca in Kiev sunt multe biserici luate de rascolnici(razvratiti). Una din aceste biserici e Catedrala in care se afla moastele Sf. Varvara.
Ne-am inchinat la multe icoane si la moaste.Ni s-a spus ca sa nu cumparam nimic de la ei, desi aveai ce, pentru ca acestia sunt niste razvratiti si nu asculta de superiorii bisericii ortodoxe ruse.
Catedrala e imensa si ca multe biserici de aici au trei altare. Icoanele sunt vechi dar de o frumusete inegalabila.
Spre locul de cazare am mai primit informatii despre oras, e intr-adevar un oras monumental.